KISHIMOTO Yoshimi (KISHIMOTO Yoshimi)

写真a

Job title

Associate Professor

Research Interests 【 display / non-display

  • 食品機能

  • 栄養化学

Graduating School 【 display / non-display

  • Ochanomizu University   Faculty of Life Science   Graduated 

Graduate School 【 display / non-display

  • Ochanomizu University   Graduate School, Division of Human Living   Doctor's Course  Completed 

  • Ochanomizu University   Graduate School, Division of Human Living   Doctor's Course  Completed 

Degree 【 display / non-display

  • Ochanomizu University  -  生活科学修士

  • Ochanomizu University  -  博士(学術)

Academic Society Affiliations 【 display / non-display

  • 日本栄養・食糧学会
  • 日本臨床栄養学会
  • 日本動脈硬化学会
  • 日本未病学会
  • 日本機能性食品医用学会

display all >>

Research field 【 display / non-display

  • Life Science / Nutrition science and health science

 

Papers 【 display / non-display

  • Natural antagonistic flavones for AhR inhibit indoxyl sulfate-induced inflammatory gene expression in vitro and renal pathological damages in vivo

    Iwashima T, Takemura Y, Kishimoto Y, Ono C, Watanabe A, Iida K

    Food & Nutrition Research68   10032   2024.07

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

    DOI

  • Association between plasma interleukin-27 levels and cardiovascular events in patients undergoing coronary angiography

    Saita E, Kishimoto Y, Ohmori R, Kondo K, Momiyama Y

    Journal of Cardiovascular Development and Disease11 ( 5 )   139   2024.04

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

    DOI

  • Association between high plasma levels of legumain and cardiovascular events in patients undergoing coronary angiography

    Momiyama Y, Kishimoto Y, Saita E, Ohmori R, Kondo K

    Heart and Vessels   2024.01

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

    DOI

  • High plasma levels of endosialin and cardiovascular events in patients undergoing coronary angiography

    Kishimoto Y, Saita E, Ohmori R, Kondo K, Momiyama Y

    Heart Vessels   2024.01

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

    Authorship: Lead author 

    DOI

  • Low plasma levels of soluble endoglin and cardiovascular events in patients undergoing coronary angiography

    Saita E, Kishimoto Y, Aoyama M, Ohmori R, Kondo K, Momiyama Y

    Biomedicines11   2975   2023.11

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

    DOI

display all >>

Books 【 display / non-display

  • ポリフェノールの科学

    寺尾 純二、下位 香代子、岸本 良美 他 (Part : 18章 推定摂取量)  Scholarly book  Joint author

    朝倉書店  2023.11

  • Handbook of Egg Science and Technology International coauthorship

    Yoshinori Mine, Vincent Guyonnet, Hajime Hatta, Yoshimi Kishimoto, et al. (Part : CHAPTER 32. Dietary egg and chronic diseases---prevention of metabolic disorders)  Scholarly book  Joint author

    CRC Press  2023.09

    DOI

  • 症例で学ぶ栄養学

    岸本良美、吉田博、近藤和雄、その他28名Scholarly book  Joint author

    建帛社  2017.03

Review Papers 【 display / non-display

  • 脳腸相関と食・栄養-カロテノイド

    岸本 良美

    臨床栄養 ( 医歯薬出版 )  142 ( 6 ) 951 - 956  2023.05

    Article, review, commentary, editorial, etc. (trade magazine, newspaper, online media)  Single Work

    Authorship: Lead author  Corresponding author

Presentations 【 display / non-display

  • 在宅型有料老人ホーム入居者の栄養評価および栄養介入における問題点とその後の栄養介入結果

    日本栄養治療学会近畿支部第16回支部学術集会  京都  Japan  Domestic presentation  Oral presentation (general) 

    2024.07
     
     

  • High plasma levels of betatrophin and cardiovascular events in patients undergoing coronary angiography

    第88回日本循環器学会学術集会  神戸  Japan  Domestic presentation  Poster presentation 

    2024.03
     
     

  • ポリフェノールと動脈硬化予防~摂取量調査からみえてきた可能性

    第26回健康栄養シンポジウム  東京  Japan  Domestic presentation  Symposium, workshop panel (nominated) 

    2024.02
     
     

  • ウロリチンAによる血管内皮機能改善作用と酸化ストレス傷害に対する保護効果

    第30回日本未病学会学術総会  Japan  Domestic presentation  Oral presentation (general) 

    2023.12
     
     

  • 大学生における血管の硬さ指標AVI/APIと身体組成ならびに生活習慣との関連

    第30回日本未病学会学術総会  Japan  Domestic presentation  Oral presentation (general) 

    2023.12
     
     

display all >>

Awards 【 display / non-display

  • 優秀賞

    日本たまご研究会  Award from Japanese society, conference, symposium, etc. 

    Country:Japan

  • 令和2年度日本栄養・食糧学会奨励賞

    日本栄養・食糧学会  Award from Japanese society, conference, symposium, etc. 

    Country:Japan

Research Grants and Projects 【 display / non-display

  • 日本人のカロテノイド摂取量ならびに皮膚カロテノイド量における卵の寄与

    2023.04 - 2024.03

    一般財団法人旗影会  2023年度 旗影会研究助成 

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • 動脈硬化予防におけるストレス応答機構の重要性:鍵分子候補と食品成分の関連

    2020.04 - Now

    日本学術振興会  科学研究費補助金 

 

Social Activity Outside the University 【 display / non-display

  • 枚方市宮之阪商店街「うさミンカフェ」開催と健康チェック実施

    2024.02
     
     

  • 大阪産業大学附属高等学校での出張講義

    2022.12
     
     

    大阪産業大学附属高等学校の出張模擬講義で「食品栄養学のすすめ~知っておきたい食と健康の関係~」について講義をした。

  • 第21回ダイエット&ビューティーフェア2022アンチエイジングカフェでの講演

    2022.09
     
     

  • 枚方高校での出張講義

    2021.11
     
     

    枚方高校のSDGs出張講義で「はじめての栄養学 知っておきたい食と健康の関係」について講義をした。