HIRAHARA Yoshichika (HIRAHARA Yoshichika)

写真a

Job title

Professor

Research Interests 【 display / non-display

  • 食品衛生学

  • 食品安全学

  • リスク分析

  • 薬事該当性

Graduating School 【 display / non-display

  • Setsunan University   Faculty of Pharmaceutical Science   Graduated 

Degree 【 display / non-display

  • Setsunan University  -  博士(薬学)

Academic Society Affiliations 【 display / non-display

  • 日本食品衛生学会
  • 日本食品化学学会
  • 日本薬学会
  • レギュラトリーサイエンス学会
  • 東京農業大学総合研究所 食・農データサイエンス部会

display all >>

Research field 【 display / non-display

  • 食品衛生学、食品安全学、食品分析学

 

Papers 【 display / non-display

  • Effect of Various Seasonings on Protease Activity in Raw Soy Sauce

    Mami Ando , Naoki Eisaki , Wen Jye Mok , Yoshichika Hirahara , Aya Nohara & Satoshi Kitao

    Journal of Food Research12 ( 2 ) 51 - 61   2023.05

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

  • Application of data science to the aroma analytical results of beverages commercially available

    Takeshi Serino, Yoshichika Hirahara

    Japanese Journal of Food Chemistry and Safety29 ( 3 ) 189 - 197   2022.12

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

  • Basic study on the stability of food additives with heating and storage conditions under room temperature, refrigeration, and freezing

    Yoshichika Hirahara, Tomoko Inoue, Mami Ando

    Jpn. J. Food Chem. Safety29 ( 1 ) 34 - 42   2022.04

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

  • Investigation study on improvement of the operational management of inspections of registered inspection agencies

    Tomoko Inoue, Itsuko Horiguchi, Yoshichika Hirahara, Hiroshi Akiyama

    Japanese Journal of Food Chemistry and Safety27 ( 3 ) 190 - 195   2020.12

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

  • Effect of Citric Acid on Prolonging the Half-life of Dissoved Ozone in Water

    Yoshichika Hirahara, Kazuyoshi Iwata and Katsuhiko Nakamuro

    Food Safety 7 ( 4 ) 90 - 94   2019.01

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

display all >>

Books 【 display / non-display

  • 栄養管理と生命科学シリーズ 食品衛生学 第2版

    平原 嘉親, 後藤 政幸,熊田 薫, 熊谷 優子 他Joint author

    理工図書株式会社  2024.01

  • シリーズ食の安全 安全な食品の加工・製造のためのチェックガイド

    平原 嘉親 他

    第一法規株式会社  2023.08

  • 実践 食農データサイエンス(Rを活用した解析プログラムの基礎から適用事例まで)

    金谷 重彦, 平原 嘉親, 鈴木 宏子, 三宅 大輔, 芹野 武, 笹木 哲也, 辻井 良政 Scholarly book  Joint author

    株式会社エヌ・ティー・エス  2022.09

    [Original information] 実践 食農データサイエンス(Rを活用した解析プログラムの基礎から適用事例まで)  金谷 重彦, 平原 嘉親, 鈴木 宏子, 三宅 大輔, 芹野 武, 笹木 哲也, 辻井 良政  2022.09

  • シリーズ 食の安全 安全な食品の加工・製造のためのチェックガイド

    天野 雅猛、平原 嘉親 他 (Part : 1.農薬をめぐる法規制  6.化学物質による汚染  (4)放射性物質(食品照射と原発事故による食品汚染))  Scholarly book  Joint author

    第一法規株式会社  2022.08

    [Original information] シリーズ 食の安全 安全な食品の加工・製造のためのチェックガイド  2022.08

  • 食べ物と健康 食品衛生学

    白尾美佳、平原嘉親、川島明子、吉田啓子、大道公秀 他 (Part : 食品の安全性確保に関するリスク分析、法規、食品衛生行政、国際機関、食品表示基準、表示制度、リサイクル関連の法律に基づく表示)  Scholarly book  Joint author

    株式会社 光生館  2022.02

display all >>

Review Papers 【 display / non-display

  • Management at Food Inspection Fields to Support Reliability of Results.

    Yoshichika Hirahara

    Food & Food Ingredients Journal of Japan   229 ( 1 ) 45 - 50  2024.01

    Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  Single Work

  • 食品包装開封後における食品添加物の安定性に関する基礎的研究

    Yoshichika Hirahara etc.

    The Japan Food Chemical Research Foundation ANNUAL REPORT NO.27(2021) ( 日本食品化学研究振興財団 )  27   124 - 130  2021.12

    Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)  Joint Work

  • 薬事監視からみた健康食品の安全科学

    平原嘉親

    食品衛生学雑誌   58 ( 2 ) 24 - 27  2017.04

    Article, review, commentary, editorial, etc. (other)  Single Work

  • 食品の規格・表示から安全性への道のり

    本間清一,平原嘉親

    化学と生物   47 ( 10 ) 690 - 696  2009.10

    Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  Joint Work

  • 食品中のトランス脂肪酸

    平原嘉親

    食品衛生研究   7 ( 12 ) 9 - 15  2007.12

    Article, review, commentary, editorial, etc. (other)  Single Work

display all >>

Presentations 【 display / non-display

  • トリプル四重極 LC MS を用いた食用昆虫中の 残留農薬分析測定法の開発

    日本食品化学学会 第30回総会・学術大会  東京ビックサイト  Japan 

    2024.05
     
     

    Announcement date:2024.05.24

    [Proceedings] 日本食品化学第30回総会・学術大会講演要旨集  83  -  83  2024.05

  • ウリ科植物の毒性成分ククルビタシン類の新規測定法

    日本薬学会第144年会  パシフィコ横浜  Japan  Domestic presentation  Poster presentation 

    2024.03
     
     

  • 輸入食品の安全性について

    食の安全・安心フォーラム  名古屋市鯱城ホール  Japan  Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech 

    2023.11
     
     

    Announcement date:2023.11.25

  • 生醤油の大豆たんぱく質に対する影響

    一般社団法人日本調理科学会2023年度大会  広島県立大学  Japan  Oral presentation (general) 

    2023.09
    -
    2029.09

    Announcement date:2023.09.09

  • 市販缶コーヒーの香気分析データに対するデータサイエンスの適用例

    日本食品化学学会 第29回総会・学術大会  富山国際会議場  Japan  Poster presentation 

    2023.06
     
     

    Announcement date:2023.06.08

display all >>

Other research activities 【 display / non-display

  • 第6回(公社)日本食品衛生学会近畿ブロック勉強会特別講演座長

    2024.03
     
     

    日本食品衛生学会 

    大阪公立大学i-siteなんば  平原 嘉親

  • 日本食品衛生学会 第2回 食品に関するリスクコミュニケーション

    Other 

    2022.02
     
     

    Japanese Society for Food Hygiene and Safety 

Awards 【 display / non-display

  • 日本食品衛生学会 学術貢献賞

    日本食品衛生学会  Honored in official journal of a scientific society, scientific journal 

    Country:Japan

  • 全国食品衛生監視員研究会 優秀課題

    日本食品衛生協会   Honored in official journal of a scientific society, scientific journal 

    Country:Japan

Research Grants and Projects 【 display / non-display

  • ばく露量推定の精緻化に資する食品の喫食量調査手法に関する研究

    Grant number:JPCAFSC20242406  2024.04 - 2027.03

    内閣府食品安全委員会  令和6年度食品健康影響評価技術研究  摂南大学、国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所、国立医薬品食品衛生研究所、美作大学

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • 食品の安全性に関する学術研究「昆虫食のばく露評価に関する研究」

    2024.04 - 2025.09

    一般財団法人加藤育英基金  奨学寄附金(食品の安全に関する学術研究) 

  • 食品包装開封後における食品添加物の安定性に関する基礎的研究

    2020.04 - 2022.03

    The Japan Food Chemical Research Foundation  公益財団法人日本食品化学研究振興財団 令和2年度助成 

  • 食品用器具・容器包装及び乳幼児用玩具の安全性向上に関する研究

    2010.04 - 2011.03

    国立医薬品食品衛生研究所  厚生労働科学研究費補助金(食品の安心・安全確保推進研究事業) 

  • ポリスチレン製加工食品容器中のスチレン等揮発性物質の実態調査

    2010.04 - 2011.03

    国立医薬品衛生研究所  厚生労働省 平成22年度 食品・添加物等規格基準に関する試験検査費 

display all >>

 

Social Activity Outside the University 【 display / non-display

  • 常翔学園高校の出張分野別進路ガイダンス

    2023.12
     
     

  • 独立行政法人家畜改良センター兵庫牧場 食の安全講習会

    2022.12
     
     

    国産種鶏の育種・改良・供給を行っている農林水産省の独立行政法人家畜改良センター兵庫牧場の職員を対象に、食の安全性、衛生管理に関する手法および業務のモチベーションの維持・向上に関わる講演を行った。

  • 常翔啓光学園高等学校(1・2年生)授業体験

    2022.11
     
     

    食品衛生学授業見学

Media Coverage 【 display / non-display

  • 教育学術新聞「リサーチ万華鏡」 Newspaper, magazine

    日本私学大学協会  教育学術新聞  リサーチ万華鏡  2024.05.22

     More details

    Author:Myself 

  • FM大阪 & Tokyo FM マクセル meets カレッジナレッジ番組

    FM大阪 & Tokyo FM  2023.11