Papers - ANDO Mami
-
Culinary properties of raw soy sauce when cooking rice gruel
Ando Mami, Kitao Satoshi
Billetin of the Transdisciplinary Science Research Institute, Setsunan University10 ( 1 ) 83 - 96 2025.03
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
Authorship: Lead author
-
Effect of Various Seasonings on Protease Activity in Raw Soy Sauce
Mami Ando , Naoki Eisaki , Wen Jye Mok , Yoshichika Hirahara , Aya Nohara & Satoshi Kitao
Journal of Food Research12 ( 2 ) 51 - 61 2023.05
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Basic study on the stability of food additives with heating and storage conditions under room temperature, refrigeration, and freezing
Yoshichika Hirahara, Tomoko Inoue, Mami Ando
Japanese Journal of Food Chemistry and Safety29 ( 1 ) 34 - 42 2022.04
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Changes in the Antioxidant Ability of Eggplant Caused by Roasting and Identification of Antioxidant Components
Mami Ando, Satoshi Kitao
Journal for the Integrated Study of Dietary Habits32 ( 4 ) 179 - 186 2022.03
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Culinary properties of raw versus conventional soy sauce during tuna preparation
Mami Ando , Akio Obata , Wen Jye Mok, Satoshi Kitao
Journal of Food Research 11 ( 1 ) 10 - 22 2022.02
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
みりん粕の貯蔵熟成期間に伴う抗酸化能の変化と加工食品への応用
北尾 悟, 安藤 真美, 川崎 明子, 原田 倫夫
日本食生活学会誌32 ( 1 ) 15 - 22 2021.06
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Characteristics of raw soy sauce used for cooked rice
ANDO Mami , KITAO Satoshi, HATANAKA Yoshiro, SAKAUE Ryoichi, OBATA Akio
Journal of Cookery Science of Japan 53 ( 3 ) 207 - 215 2020.06
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Softening of vegetables by freezing and the applicability to the food for senior citizens
ANDO Mami , KITAO Satoshi, HATANAKA Yoshiro
Research bulletin of Osaka Shoin Women's University10 217 - 224 2020.01
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
水煮調理における異なる調理手法別エネルギー使用量および蒸らし操作の有効性
安藤 真美, 北尾 悟, 高村 仁知, 的場 輝佳
日本調理科学会誌 2018.08
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
食用昆虫の微生物検査による安全性評価と養殖法および栄養成分の検討
土屋翼、川端康之、打田良樹、安藤真美、木村雅浩、浦千尋、小菅久美子、森田千尋、籾谷真奈、松元ちあき、石蔵文信
日本臨床栄養学会雑誌 2017.04
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
クマゼミを用いた食用昆虫の栄養成分分析及び昆虫食に関するアンケート調査
土屋翼、川端康之、安藤真美、木村雅浩、浦千尋、森田千尋、籾谷真奈、石蔵文信
日本臨床栄養学会雑誌 2016.04
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
家庭における揚げ油の保存方法が揚げ物に及ぼす影響
伊藤知子、安藤真美、久保加織、高村仁知、中平真由巳、原知子、水野千恵、明神千穂、村上惠、和田珠子
食生活研究34 ( 2 ) 87 - 93 2014.03
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
糖質化合物による加熱調理下でのエピガロカテキンガレートの現象を抑制する効果
北尾悟、安藤真美、西井彩
日本調理科学会誌 2014.02
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
山口県における魚介類を用いた料理とその地域性
五島淑子、安藤真美 、神田知子、櫻井菜穂子、高尾千賀、池田博子、山本由美、花井玲子
研究論叢. 人文科学・社会科学62 ( 1 ) 81 - 92 2013.11
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
加熱調理におけるスクロースのラジカル捕捉活性減少抑制効果
北尾悟、安藤真美
日本調理科学会誌 2012.10
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
油脂含量が違う市販カレールーを用いたカレーライスの調理過程における水溶性および脂溶性環境下でのラジカル捕捉活性の変化(査読付)
北尾悟、長谷川朋子、中村友美、安藤真美
日本食生活学会誌22 ( 2 ) 129 - 137 2011.03
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
国産菜種油の調理特性の比較
伊藤知子、安藤真美、大塚憲一、久保加織、小林敦子、露口小百合、中平真由巳、原知子、水野千恵、明神千穂、村上恵、和田珠子
日本食品科学工学会誌58 ( 7 ) 309 - 317 2011.01
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
和風だしおよびインスタントスープに含まれる遊離アミノ酸とその類縁体および核酸関連物質の組成の違い
神田知子、安藤真美
同志社女子大学学術研究年報61 139 - 142 2010.02
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
使用限界(風味点数3)に達したフライ油の特性
日本調理科学会近畿支部揚げる・炒める分科会、村上恵、安藤真美、伊藤知子、井上吉世、高村仁知、武智多与理、中原満子、原知子、林淑美、藤村浩嗣、水野千恵、的場輝佳、山下貴稔、和田珠子
日本調理科学会誌43 ( 1 ) 38 - 43 2010.01
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
大学生を対象とした煮干しだしと風味調味料だしの好みとうま味およびにおいに対する知覚との関係
神田知子、安藤真美、高杉美佳子、田村理恵、高橋徹、丸山智美、五島淑子
日本家政学会誌62 ( 3 ) 179 - 188 2010.01
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Radical scavenging Radical scavenging ability of Japanese bonito soup stock.
M.Ando、 M.Izutani、 S. Kitao
Journal for the Integrated Study of Dietary Habits 2009.12
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
体感温度が売上食数に与える影響 -学生食堂メニューの分析-
神田知子、安藤真美、高橋徹、松本肇人、足立蓉子
日本給食経営管理学会誌3 ( 2 ) 25 - 33 2009.09
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
小学生と親を対象とした煮干しだしと風味調味料だしに対するだしの好みとうま味の知覚との関係
神田知子、高橋徹、加藤雅子、田原彩、安藤真美、野口孝則
栄養学雑誌67 ( 3 ) 99 - 106 2009.06
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
小学生の食生活改善の試み-野菜嫌いの克服を目指して-
安藤真美、鹿子嶋温子、神田知子、五島淑子
食生活研究30 ( 5 ) 34 - 46 2009.06
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
スイカの鮮度保持に対する氷温貯蔵の効果
安藤真美、出口かおり、中尾幸世、山林由依
氷温科学12 19 - 24 2009.03
Single Work
Research paper (scientific journal)
-
女子大生の水銀レベル
安藤真美、安芸久子、上田秀樹
大阪樟蔭女子大学論集46 51 - 62 2009.01
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
乾燥おからの添加がケーキの食味と物性に及ぼす影響
井上吉世、安藤真美、北尾 悟
日本食生活学会誌19 ( 3 ) 280 - 284 2008.12
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
煮干しだしと煮干し風味の風味調味料だしに含まれる遊離アミノ酸とその類縁体および核酸関連物質の組成の違い
神田知子、安藤真美、高橋 徹、丸山智美、五島淑子
日本家政学会誌59 ( 12 ) 1005 - 1009 2008.12
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Peroxyl and hydroxy radical scavenging activities of raw and processed sea urchins measured by chemiluminescence and electron spin resonance methods.
T. Maeda、 H. Komoda、 A. Tsujimura、T. Ito、 T. Shimada、 S. Kitao、 M. Ando、 Y. Tamura、 K. Harada
J. Clin. Biochem. and Nutr 2008.07
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Participation of ATP-related compounds in the change of antioxidant capacity with the deterioration of swordtip squid (Loligo edulis).
M. Ando、 S. Kitao、 T. Maeda、 M. Watanabe、 M. Honda、 K. Harada、 Y. Tamura
J. Food Biochem. 2008.03
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
トマトの鮮度保持に対する氷温貯蔵の効果
安藤真美、杉本奈穂、神田知子、山根昭彦
氷温科学11 12 - 19 2008.03
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
杜仲茶の抗酸化能
角橋明美、神田知子、安藤真美、桑守正範、人見英里
山口県立大学学術情報1 113 - 119 2008.03
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
災害時のメニュー開発
川染節江、板倉一枝、松島文子、横山弥枝、奥野元子、安藤真美、神田知子、、五島淑子、櫻井菜穂子、花井玲子、井川佳子、奥田弘枝、岡本洋子、小園佳美、人見哲子、和田治子、藤井わか子、宇高順子、亀岡恵子、峰弘子、川端和子、武田珠美、小西文子、金丸芳
日本調理科学会誌41 ( 1 ) 64 - 68 2008.03
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
大学生におけるだしを食する経験とだしの嗜好との関係
神田知子、安藤真美、高橋 徹、丸山智美、五島淑子
同志社女子大学生活科学42 1 - 6 2008.02
Single Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
氷温貯蔵による農水産物の高鮮度保持
安藤真美
日本調理食品研究会誌13 17 - 24 2007.12
Single Work
Research paper (scientific journal)
-
化学発光(ケミルミネッセ ンス)法による醤油添加"煮こごり"のラジカル捕捉活性効果 : 〝煮こごり"材料及び醤油の種類による影響
永塚規衣、原田和樹、安藤真美、長尾慶子
日本調理科学会誌40 ( 3 ) 179 - 183 2007.06
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
食品重量感覚における自宅学習の効果
安藤真美、楊井理恵、兼安真弓
山口県立大学生活科学部研究報告32 53 - 59 2007.03
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
Measurement of the radical scavenging activity of chicken jelly soup、 a part of the medicated diet、 'Yakuzen'、 made from gelatin gel food 'Nikogori'、 using chemiluminescence and electron spin resonance methods.
N. Nagatsuka、 K. Harada、 M. Ando、 K. Nagao
Int. J. Mol. Med.18 107 - 112 2006.07
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
学生食堂の現状と課題 -利用者アンケートによる分析-
安藤真美、神田知子
山口県立大学生活科学部研究報告31 49 - 55 2006.03
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
高齢者における機能性間食パンへの意識
田中マキ子、人見英里、安藤真美
山口県立大学大学院論集7 ( 95 ) 100 2006.03
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
Rapid and sensitivity method for evaluation of radical-scavenging ability using peroxyl radicals derived from 2、2'- azobis (2-amidinopropane) dihydrochloride and luminol chemiluminescence.
S. Kitao、 K. Fujii、 M. Teramoto、 K. Harada、 M. Ando and Y. Tamura
Food Sci. Technol 2005.12
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Effect of super-chilling storage on maintenance of freshness of squid (Loligo edulis).
M. Ando、 E. Takegawa、 S. Hamase、 A. Yamane
Food Sci. Technol. Res. 1 ( 11 ) 355 - 361 2005.12
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
山口県伝統野菜"田屋"ナスの嗜好性
神田知子、高橋須眞子、重藤祐司、内藤雅浩、刀祢茂弘、安藤真美、足立蓉子、島田和子
日本調理科学会誌38 ( 5 ) 410 - 416 2005.12
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Effect of soy sauce on the antioxidative capacity of the gelatin gel food 'Nikogori' measured using the chemiluminescence method.
N. Nagatsuka、 K. Harada、 M. Ando、 K. Nagao
Int. J. Mol. Med.16 427 - 430 2005.09
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
中国古典料理への誘い~『 斉民要術(せいみんようじ ゅつ)』から「芋子酸かく 法(うしさんかくほう)」と 「膏環(こうかん)」の作り 方~
五島淑子、安藤真美、神田知子
食生活研究25 ( 2 ) 7 - 11 2005.01
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
山口県の豆類・いも類を用いた料理とその地域性
神田知子、安藤真美、五島淑子、櫻井菜穂子、花井玲子
日本調理科学会誌37 ( 4 ) 390 - 400 2004.11
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Changes in antioxidative capacity by the chemiluminescence method and K value as freshness indicator of squids captured from Senzaki fishing seaport in Yamaguchi prefecture.
K. Harada、 M. Ando、 S. Kitao、 C. Okano、 Y. Tamura
Journal for the 2004.09
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Effect of super chilling storage on maintenance of freshness of kuruma prawn.
M. Ando、 H. Nakamura、 R. Harada、 A. Yamane
Food Sci. Technol.10 25 - 31 2004.02
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
揚げ物および揚げ油の風味と極性化合物量の関係
原知子・安藤真美・伊藤知子・井上吉世・大塚憲一・大野佳美・岡村由美・白砂尋士・高村仁知・武智多与理・露口小百合・中原満子・中平真由巳・西池珠子・林淑美・深見良子・藤村浩嗣・松井正枝・的場輝佳・水野千恵・村上恵・山下貴稔・湯川夏子・渡邊健市
日本食品科学工学会誌51 ( 1 ) 23 - 27 2004.01
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Relationship between peroxyl radical scavenging capability measured by the chemiluminescence method and an aminocarbonyl reaction product in soy sauce.
M. Ando、 K. Harada、 S. Kitao、 M. Kobayashi、 Y. Tamura
Int. J. Mol. Med.12 923 - 928 2003.12
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Peroxyl radical scavenging capability of fish sauces measured by the chemiluminescence method.
K. Harada、 C. Okano、 H. Kadoguchi、 Y. Okubo、 M. Ando、 S. Kitao、 Y. Tamura
Int. J. Mol. Med.10 621 - 626 2003.10
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
家庭における食用油の利用状況と健康に対する意識
安藤真美・伊藤知子・井上吉世・大野佳美・櫻井愛子・杉山文美・高村仁知・武智多与理・中原満子・西池珠子・原知子・深見良子・藤村浩嗣・的場輝佳・水野千恵・村上恵・山下貴稔・湯川夏子
日本調理科学会誌36 ( 3 ) 274 - 283 2003.09
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
フライ油の使用限界に関する研究(Ⅳ)-「衣揚げ」と「素揚げ」の比較-
湯川夏子・安藤真美・石津日出子・伊藤知子・井上吉世・大江隆子・大鹿淳子・梶本五郎・金谷昭子・高村仁知・竹井よう子・武智多与理・中原満子・西池珠子・林淑美・原知子・深見良子・福井広子・藤井美紗子・藤村浩嗣・堀内攝之・的場輝佳・水野千恵・村上恵・桝山薫・夜久富美子・山下貴稔
日本調理科学会誌36 ( 1 ) 32 - 38 2003.03
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Influence of freezing and thawing on the change in texture of squid meat.
M. Ando、 M. Miyoshi
Jurnal of Home Economics of Japan 53 ( 12 ) 1177 - 1184 2002.12
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
ケミルミネッセンス法による中国茶浸出液の抗酸化能測定
安藤真美、原田和樹、田村良行
食品工業 ( 6 ) 39 - 49 2002.12
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Measurement of antioxidative capacity of fish sauce using chemiluminescence method.
K. Harada、 M. Ando、 S. Kitao、 Y. Sakamoto、 M. Kobayashi、 Y. Tamura)
Fish. Sci.68 ( 1437 ) 1440 2002.06
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Interdependence between heat stability and pyridinoline contents of squid mantle collagen
M. Ando、 M. Ando、 M. Makino、 Y. Tsukamasa、 Y. Makinodan、 M. Miyoshi
J. Food Sci. 2001.02
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
Solidification of fish testes paste by transglutaminase.
M.Ando
Res. Rep. Suzuka Uni. Med. Sci.8 42 - 48 2001.02
Single Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
コラゲナーゼ溶液への浸漬によるヤリイカ外套膜結合組織の崩壊
安藤真美、安藤正史、塚正泰之、牧之段保夫、三好正満
日本家政学会誌51 ( 5 ) 395 - 404 2000.05
Single Work
Research paper (scientific journal)
-
Muscle firmness and structure of raw and cooked arrow squid mantle as affected by freshness.
M. Ando、 M. Ando、 Y. Tsukamasa、 Y. Makinodan、 M. Miyoshi
J. Food Sci. 1999.04
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
栄養情報処理の教育的効果 (第2報)栄養価計算ソフト『エクセル97栄養君』 の使用法とその利便性について
安藤真美
奈良文化女子短期大学紀要29 117 - 123 1998.11
Single Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
凍結解凍した数種イカ外套 膜結合組織の加熱調理によ る構造変化
安藤真美、安藤正史、塚正泰之、牧之段保夫、三好正満
日本家政学会誌49 ( 10 ) 1089 - 1097 1998.10
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
栄養情報処理の教育的効果
安藤真美
奈良文化女子短期大学紀要28 153 - 162 1997.11
Single Work
Research paper (scientific journal)
-
凍結解凍したモンゴウイカ外套膜の加熱調理に伴う物性変化へのコラーゲンの関与
安藤真美、安藤正史、塚正泰之、牧之段保夫、三好正満
日本家政学会誌48 ( 4 ) 315 - 321 1997.04
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
凍結解凍した数種イカ外套膜の加熱調理による物性変化
安藤真美、安藤正史、塚正泰之、牧之段保夫、三好正満
奈良文化女子短期大学紀要27 121 - 127 1996.11
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)
-
80%エネルギー制限食下での不規則な摂食がラットの身体およびエネルギー謝に及ぼす影響
豊原容子、安藤真美、中田理恵子、三好正満
日本家政学会誌46 ( 9 ) 833 - 840 1995.09
Joint Work
Research paper (scientific journal)
-
LDLレセプター遺伝子の変異による霊長類の高脂血症
安藤真美、竹中晃子
名古屋文理短期大学紀要20 55 - 61 1995.03
Joint Work
Research paper (bulletin of university, research institution)