ANDO Mami (ANDO Mami)

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Job title

Professor

Graduate School 【 display / non-display

  • Nara Women's University   Graduate School, Division of Home Economics   Master's Course  Completed 

Degree 【 display / non-display

  • Nara Women's University  -  家政学修士

  • Nara Women's University  -  博士(学術)

Academic Society Affiliations 【 display / non-display

  • 日本栄養食糧学会
  • 日本家政学会
  • 日本調理科学会
  • 日本食品科学工学会
  • 日本農芸化学会

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Research field 【 display / non-display

  • Humanities & Social Sciences / Family and consumer sciences, and culture and living

 

Papers 【 display / non-display

  • Culinary properties of raw soy sauce when cooking rice gruel

    Ando Mami, Kitao Satoshi

    Billetin of the Transdisciplinary Science Research Institute, Setsunan University10 ( 1 ) 83 - 96   2025.03

    Joint Work

    Research paper (bulletin of university, research institution)

    Authorship: Lead author 

  • Effect of Various Seasonings on Protease Activity in Raw Soy Sauce

    Mami Ando , Naoki Eisaki , Wen Jye Mok , Yoshichika Hirahara , Aya Nohara & Satoshi Kitao

    Journal of Food Research12 ( 2 ) 51 - 61   2023.05

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

    DOI

  • Basic study on the stability of food additives with heating and storage conditions under room temperature, refrigeration, and freezing

    Yoshichika Hirahara, Tomoko Inoue, Mami Ando

    Japanese Journal of Food Chemistry and Safety29 ( 1 ) 34 - 42   2022.04

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

  • Changes in the Antioxidant Ability of Eggplant Caused by Roasting and Identification of Antioxidant Components 

    Mami Ando, Satoshi Kitao

    Journal for the Integrated Study of Dietary Habits32 ( 4 ) 179 - 186   2022.03

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

  • Culinary properties of raw versus conventional soy sauce during tuna preparation

    Mami Ando , Akio Obata , Wen Jye Mok, Satoshi Kitao

    Journal of Food Research 11 ( 1 ) 10 - 22   2022.02

    Joint Work

    Research paper (scientific journal)

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Books 【 display / non-display

  • 栄養科学シリーズNEXT食べ物と健康「食文化論/食育・食生活論」

    濵口郁枝,冨田圭子,小野真実/編 (Part : 日本の食生活の変遷:古代から江戸時代まで)  Textbook, survey, introduction  Joint author

    講談社  2025.01

  • 調理学(第2版)

    渕上倫子編 安藤真美 他 共著Scholarly book  Joint author

    朝倉書店  2022.03

  • 四訂 健康・調理の科学 -おいしさから健康へ-

    大越ひろ、高橋智子 編著 濱口郁枝、大澤絢子、中川裕子、水野千恵、山岸あづみ、寺本あい、安藤真美 (Part : 第5章ⅢおよびⅣ)  Scholarly book  Joint author

    建帛社  2020.04

  • おいしく作り、味わうためのクッキング

    村田吉弘、中野久美子、安藤真美 他Scholarly book  Joint author

    化学同人  2019.04

  • 栄養科学シリーズNEXT 食べ物と健康,給食の運営 調理学実習 第2版

    大谷 貴美子、饗庭 照美、松井 元子、村元 由佳利 編Scholarly book  Joint author

    講談社  2019.04

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Presentations 【 display / non-display

  • Survey on various cooking methods and traditions of home cooking in JSCS Kinki Branch -Trends in desire for home cooking-

    日本調理科学会2024年度大会  鎌倉女子大学  Japan  Domestic presentation  Poster presentation 

    2024.09
     
     

    Announcement date:2024.09

  • Effect of raw soy sauce on soy protein

    日本調理科学会2024年度大会  鎌倉女子大学  Japan  Domestic presentation  Poster presentation 

    2024.09
     
     

    Announcement date:2024.09

  • 近畿支部の多様な調理法と家庭料理の伝承調査  ―行事食の調理状況と食生活の意識との関連―

    一般社団法人日本調理科学会2023年度大会  広島県立大学  Japan  Domestic presentation  Poster presentation 

    2023.09
     
     

    Announcement date:2023.09

  • 生醤油の大豆たんぱく質に対する影響

    一般社団法人日本調理科学会2023年度大会  広島県立大学  Japan  Domestic presentation  Oral presentation (general) 

    2023.09
     
     

    Announcement date:2023.09

  • 生醤油の酵素活性に対する各種調味料の影響

    日本調理科学会2022年度大会  兵庫県立大学  Domestic presentation  Oral presentation (general) 

    2022.09
     
     

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Awards 【 display / non-display

  • 日本家政学会 中国・四国支部賞「Influence of freezing and thawing on the change in texture of squid meat」

    (一社)日本家政学会  Honored in official journal of a scientific society, scientific journal 

    Country:Japan

  • 日本家政学会 奨励賞「イカ筋肉の加熱調理による物性変化に関する研究」

    (一社)日本家政学会  Honored in official journal of a scientific society, scientific journal 

    Country:Japan

Research Grants and Projects 【 display / non-display

  • 生醤油を用いた機能性ペプチド生成調理の確立と減塩に代わる高血圧予防への試み

    2023.04 - Now

    日本学術振興会  科学研究費補助金 基盤研究(C) 

  • 不凍タンパク質を利用した生鮮野菜類の新規冷凍保存法の開発

    2018.04 - Now

    日本学術振興会  科学研究費補助金 基盤研究(C) 

  • 氷温貯蔵により向上する果実・野菜類の甘味における多糖類フラクタンの関与

    2012.04 - 2016.03

    日本学術振興会  科学研究費補助金 基盤研究(C) 

  • エコロジー調理は食品の機能性と嗜好性にどのような影響を与えるのか?

    2011.04 - 2014.03

    日本学術振興会  科学研究費補助金 基盤研究(B) 

  • 多糖類の低分子化を利用した氷温貯蔵野菜の高品質化

    2008.04 - 2011.03

    日本学術振興会  科学研究費補助金 基盤研究(C) 

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