吉井 英文 (ヨシイ ヒデフミ)

YOSHII Hidefumi

写真a

職名

教授

出身大学 【 表示 / 非表示

  • 東京農工大学   工学部   卒業 

出身大学院 【 表示 / 非表示

  • 京都大学   工学研究科   化学工学専攻  博士課程  単位取得満期退学 

所属学会 【 表示 / 非表示

  • 化学工学会
  • 日本農芸化学会
  • 日本食品工学会
  • 日本食品科学工学会

研究分野 【 表示 / 非表示

  • ライフサイエンス / 食品科学  (食品工学)

 

論文 【 表示 / 非表示

  • Relationship in Oxidation between Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid in Microencapsulated Isada Krill Oil

    Shisei TAKASHIGE, Hidefumi YOSHII, Shuji ADACHI

    Japan Journal of Food Engineering23 ( 44 ) 149 - 152   2022年12月

    単著

    実験企画、解析、

    研究論文(学術雑誌)

    DOI

  • The influence of α-cyclodextrin on the stability and fatty acids of medium-chain triglycerides high oil load nanoemulsion

    Vita Paramita, Sagitha Fitri Novia, Hermawan Dwi Ariyanto, Bambang Pramudono, Hidefumi Yoshii, Heny Kusumayanti, Rizka Amalia.

    Materials Today: Proceedings55 ( 1 )   https://doi.org/10.1016/j.matpr.2022.03.156   2022年03月

    共著

    討論

    研究論文(学術雑誌)

    DOI

  • Estimation of apparent glass transition temperature from the release of 1-methylcyclopropene included in α-cyclodextrin.

    Hermawan Dwi Ariyanto, Shisei Takashige, Shuji Adachi, Hidefumi Yoshii

    Food Science and Technology Research27 ( 6 ) 881 - 886   2021年11月

    共著

    計画、実験、考察

    研究論文(学術雑誌)

  • Oxidative stability of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid in krill oil microencapsulated by spray drying.

    A. Sultana, S.Takashige, Y.Maki, A. Fermin, S. Adachi, H. Yoshii.

    Food Hydrocolloids for Health1   100031   2021年09月

    共著

    計画、実験。考察

    研究論文(学術雑誌)

    DOI

  • Interdependent oxidation of eicosapentaenoic Acid and docosahexaenoic acid in Isada Krill oil encapsulated with maltodextrin by spray-drying.

    Jose Antonio Fermin Jimenez, Yayoi Miyagawa, Hidefumi Yoshii, Shuji Adachi

    Journal of Oleo Science70 ( 5 ) 633 - 635   2021年05月

    共著

    実験、考察

    研究論文(学術雑誌)

    DOI

全件表示 >>

著書 【 表示 / 非表示

  • Encapsulation of flavors.

    Thi Van Anh Nguyen, Hidefumi Yoshii  学術書  共著

    Springer, Cham  2021年09月

    【原書情報】 Functionality of Cyclodextrins in Encapsulation for Food Applications

  • Encapsulation of colors and pigments

    Afroza Sultana, Hidefumi Yoshii  学術書  共著

    Springer, Cham  2021年09月

    【原書情報】 Functionality of Cyclodextrins in Encapsulation for Food Applications

  • Encapsulation of lipids

    Afroza Sultana, Hidefumi Yoshii  学術書  共著

    Springer, Cham  2021年09月

    【原書情報】 Functionality of Cyclodextrins in Encapsulation for Food Applications

  • Fruit packaging with 1-methylcyclopropene included in α-cyclodextrin

    Hermawan D. Ariyanto, Hidefumi Yoshii  学術書  共著

    Springer, Cham  2021年09月

    【原書情報】 Functionality of Cyclodextrins in Encapsulation for Food Applications

  • 第9節 高度不飽脂肪酸を多く含む油の噴霧乾燥による粉末化手法と安定性

    吉井英文、高重至成  学術書  共著

    テクノシステム  2020年09月

    【原書情報】 脂質・脂肪酸関連物質の使い庫内仕方-素材開発・機能創生・応用技術ー  2020年09月

全件表示 >>

総説・解説記事 【 表示 / 非表示

  • 噴霧乾燥法および分子包接法による機能性食品粉末の創製技術の確立

    吉井 英文

    日本食品工学会誌 ( 日本食品工学会 )  23   97 - 108  2022年12月

    記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)  単著

    DOI

  • 噴霧乾燥機を用いた機能性食品粉末の作製

    吉井 英文

    冷凍 ( 日本冷凍空調学会 )  97 ( 1137 ) 461 - 464  2022年10月

    記事・総説・解説・論説等(大学・研究所紀要)  単著

    全般

  • 国際交流関係のこの20年

    吉井英文、宮脇長人

    日本食品工学会誌 ( 日本食品工学会 )  21 ( 4 ) A22 - A24  2020年12月

    記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)  共著

受賞 【 表示 / 非表示

  • 日本食品工学会学会賞

    日本食品工学会  国内外の国際的学術賞 

    受賞国:日本国

競争的資金等の研究課題 【 表示 / 非表示

  • 1-メチルシクロプロペンと香り前駆物質を用いた芳香豊かなりんご鮮度保持手法の開発

    2021年04月 - 2024年03月

    日本学術振興会   科研費 

  • 酸化安定性を付与した機能性脂質粉末の作製のための脂質安定性評価モデルの構築

    2018年04月 - 2021年03月

    日本学術振興会  科研費